Cez víkend som sa konečne so synom dostala pozrieť mojich rodičov. Mamina je skvelá kuchárka a mimo iného skvelého jedla spravila aj cviklový šalát. Ale nie o to mi teraz ide. Mala uvarenú cviklu a ja ako správna dcéra som sa jej ujala, že ju určite využijem. Tak sa samozrejme aj stalo.

Keď sme sa s Markusom vrátili, ešte stále bol víkend a stále bola aj chuť na nejaký zdravý, rýchly a zaujímavý dezert. Spojenie cvikly a čokolády bude zaujímavé!

Budeme potrebovať uvarenú cviklu, čokoládu, pár lyžíc z tvojej nesky, maslo, vajíčka, kakao, nejaké sladidlo a kypriaci prášok do pečiva. Postup je jednoduchý no so zle zobudeným dieťaťom to trvá trošku dlhšie. Uvaríme si cviklu, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme. Ak je vzniknuté pyré príliš husté tak pridáme vodu. Uvaríme si kávu a vyhrievať trúbu na 180°C. (nie, ešte si nesadáme ku káve 😀 )Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu, nemusíme miešať. Pridáme kávu, konečne premiešame a vypneme zo sporáka. Pridáme na kocky nakrájané maslo a necháme voľne rozpustiť. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Čokoládovú zmes veľmi opatrne prišľahávame k žĺtkom, aby sa nám vajíčka nezrazili. Postupne primiešame aj kakao, cviklové pyré, sladidlo a kypriaci prášok. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a ručne zmiešame s čoko-cviklovou zmesou. Cesto vylejeme do vymastenej formy (ja som dala formu s väčším priemerom, aby nebol koláčik príliš vysoký)  a pečieme približne 45 minút. Musíme si sledovať, ale je to koláčik na spôsob brownie tak je fantasticky šťavnatý. Upečený a vychladnutý korpus som potrela višňovo-ríbezľovým džemom, ktorý sa ešte trošku vpil. No skvelá dobrôtka!! Áno áno, nejaké kalórie má, aleje bez cukru a bez múky… obsahuje zdravú cviklu, ktorú ale v konečnom dôsledku nie je absolútne cítiť.

A tak som dnes aj s dieťaťom na rukách a občas na nohe „zvrtla“ cviklovo-čokoládové brownie. Spravte si krásny víkend a potešte rodinku zdravým koláčikom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *