Poznáte to aj Vy? V tomto „dvaapolročnom“ období keď má (väčšinou) dieťa už len jeden spánok alebo aj žiadny a práve cez obed? No po úspešnom uložení dieťaťa Vám ostáva približne hodina a pol až dve na aktivitu, ktorú môžete vykonať bez prítomnosti potomka. U mňa je to pokojný obed a následne sa pustím do prípravy jedla pre malého alebo do obľúbeného pečenia. Teda nie je to úplne profesionálne pečenie, ale skôr také skúšanie všelijakých receptov, ktoré ma zaujmú na internete alebo mi odporučí rodina či priatelia. Väčšinou ide o zdravšie verzie rôznych koláčikov, ktorých príprava nezaberá veľa času, sú chutné, nenáročné a z dostupných surovín.

Umenie je už len upiecť niečo v mojej staršej trúbe, ktorá sa rozhodla piecť zhora normálne avšak zospodu to akosi preháňa a pripaľuje mi to. Ale naučila som sa ako na ňu a už sme si celkom aj porozumeli J

Po úspešnom pokuse svoj výtvor vyfotím a zverejním v príbehu s dodatkom: „Dnes som zvrtla…“ čo je celkom príznačné keďže nemám na to veľa času…tak to len tak zvrtnem. Ale je pravda, že ak sa rozhodnem pre pečenie cez víkend, veľmi mi pomôže keď sa synátorovi venuje manžel a hrajú sa spolu. Ale aby som neočierňovala aj svojho syna, je to obrovský pomocník mimo iných oblastí aj v kuchyni. Ja mixujem bielka na sneh a on mixuje vodu…a prelieva…a nalieva…a pije…a ideme cikaaaať J

Dnes sme boli na malom výlete s rodinou a preto som na prechádzku pripravila cviklové keksíky. Cvikla nie je drahá surovina a obsahuje veľa látok, ktoré sú prínosné pre naše telo. Sú to vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselina listová a mnoho ďalších dôležitých prvkov. Cvikla podporuje rast buniek. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. A v neposlednom rade vyvoláva optimistickejšiu náladu.

Tento recept mi poradila kamarátka, ktorá má viacero potravinových alergií, ale tiež má malé deti, ktorým chce upiecť niečo chutné a zdravé a chce si trošku osladiť život J

Budeme potrebovať uvarenú cviklu, maslo, vanilku, med a hladkú špaldovú múku. Postup je jednoduchý a zvládne ho každý začiatočník a dokonca je vítaná aj pomoc detí. Roztopíme si maslo a pridáme nakrájanú uvarenú cviklu. Rozmixujeme to spolu s vanilkou a medom na pyré, do ktorého postupne primiešavame preosiatu múku, aby nám vzniklo kompaktné cesto. Vyvaľkáme ho na približne 3mm a vykrajujeme tvary. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 8-12 minút v závislosti od veľkosti tvarov na 160°C. Takže dnes som zvrtla cviklové sušienky, ktoré mali na výlete úspech a moja skúšobná polovičná dávka bola nakoniec málo.